Директорат цивилног ваздухопловства издао тип сертификат Утви 75 Сова

Директорат цивилног ваздухопловства саопштио је данас да је, након шест година развоја и испитивања, авион Утва 75А41М-Сова добио потврду о типу. ДЦВ у свом саопштењу тврди да је летелица „спремна за извоз“, да авион служи за обуку и да „доприноси даљем развоју српске авио-индустрије“.

– Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, 12.маја 2023. године, издао је потврду о типу за авион Утва 75А41М-Сова, потврду да авион испуњава све сигурносне стандарде и техничке захтеве у ваздухопловству.

Ово је велики успех за српску авио-индустрију као и признање посвећеном тиму инжењера и свима који су били укључени у развој овог авиона.

Додела Тип сертификата отвара могућности за извоз авиона на глобално тржиште и јача репутацију овог авиона као поузданог авиона за обуку и доприноси даљем развоју српске авио-индустрије. – стоји у саопштењу ДЦВ-а.

Прво представљање Сове се, условно речено, догодило на изложби наоружања и војне опреме ‘‘Партнер‘‘ 2015. године када је међутим приказан само модел авиона, такозвани ‘‘mock-up‘‘. Две године касније је такође на Партнеру изложен прототип који је имао свој први лет августа 2018. године, а медијима Сова је у лету приказана само пар недеља касније.

Први међународни лет Совом обављен је августа 2021. када је фабрика авиона Утва учествовала на аеромитингу Аерос у Марибору, Словенија.

Извор: Tango Six