40 godina jurišnog aviona Su-25

Niš – Pre 40 godina, poletevši sa aerodroma u podmoskovskoj Kubinki, svoj prvi let izvršio je jurišni avion Su-25 „Grač“

Russian_Air_Force_Sukhoi_Su-25_Lipetsk_Ryabtsev

 

Početkom 2015. ruska armija je imala 14 jurišnih avijacijskih eskadrila, koje uključuju oko 150 aviona Su-25, 60 aviona Su-25 SM, 52 aviona Su-25SM2/SM3 i 15 aviona Su-25UB. Od tog broja jurišnika još nekih 80 mašina do 2020. treba da bude modernizovano do verzije SM. Još oko 100 aviona ovog tipa nalazi se u bazama za dugotrajno čuvanje.

Su-25 je mašina od 17 tona, ima dva mlazna motora, može da razvije brzinu od 975 km/h iznad zemlje, kada dejstvuje u prečniku od 300 km. Deset čvorova podveski omogućuje avionu Su-25 da koristi čitavu nomenklaturu udarnog i odbrambenog naoružanja. Međutim, glavni adut „Grača“ je njegova jedinstvena vitalnost, zahvaljujući korišćenju efikasnog oklopa i plombiranja pukotina (rupa) poliuretanskom penom.

156133

Radovi koji se u Rusiji sprovode na modernizaciji jurišnog aviona Su-25 do verzije SM3 mogu produžiti rok njegove eksploatacije još najmanje za deset godina. Ova modifikacija se odlikuje usavršenom BREO (radio-elektronska oprema), uključujući korišćenje sistema GLONASS, koja povećava mogućnosti za autonomni let, bez zemaljskih službi u svim vremenskim uslovima. Prvi jurišni avioni Su-25SM3 počeli su da stižu u jedinice od februara 2013. na baze Južnog vojnog okruga. Po rečima Viktora Bondareva, komandanta Ratnog vazduhoplovstva RF, rad na modernizaciji Su-25 nastaviće se i ubuduće, „pošto je po ukupnoj masi borbenog opterećenja ovaj jurišni avion bez premca u svetu“, izjavio je komandant u intervjuu za RIA „Novosti“. Drugim rečima, specijalizovani udarni avion će ruskim oružanim snagama biti potreban i u budućnosti.

Pored ove modifikacije Su-25, prema informacijama iz izvora u glavnoj komandi Ratnog vazduhoplovstva, vojsci je tokom 2014. bila isporučena specijalizovana verzija jurišnog aviona, optimizovana za „uništavanje i proboj sistema protivvazdušne odbrane“.

Na taj način se pitanje skidanja sa naoružanja jurišnog aviona Su-25 odlaže do „boljih vremena“. Mašina koja prođe određene dorade u skladu sa savremenim uslovima ratovanja ostaje konkurentna, i to ne samo na unutrašnjem, već i na inostranom tržištu naoružanja.