Akro-grupa „Striži“

Jedna od najboljih svetskih avijacijskih akro-grupa „Striži“ učestvovaće na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

„Striži“ lete na frontovskim lovačkim avionima MiG-29 odličnih manevarskih karakteristika na kojima danas piloti prikazuju pojedinačno i grupno letenje. Puk u kome je osnovana akro-grupa ’’Striži’’, još od svog osnivanja 1950. godine, imao je zadatak da učesvuje na tradicionalnim vazduhoplovnim paradama iznad Moskve, od kojih je prva organizovana 1. maja 1951. godine.

Batajnica airshow 2012
U svom programu akro-grupa ima mnoštvo grupnih i solo akrobatskih manevara. Nastupi obuhvataju, između ostalih, prelete u poretku ’’piramida’’, ’’čekić’’, ’’strela’’, ’’krst’’ i ’’krilo’’.

Avijacijska grupa ’’Striži’’ jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskih vojno-vazduhoplovnih snaga. Ona se danas nalazi u sastavu 237. centra za prikaz avijacijske tehnike koji nosi ime I. N. Kožeduba. Inače, najbolja vojna škola pilotske veštine u Rusiji nalazi se na aerodromu Kubinka kod Moskve, upravo gde su bazirani „Striži“. Piloti su u ovoj bazi prvi osvojili akrobatsko i grupno letenje na mlaznim avionima.

Akro-grupa, koju su beograđani već imali priliku da gledaju na aeromitingu 2012. godine, je osnovana 6. maja 1991. godine u okviru tadašnjeg 234. gardijskog Proskurovskog avijacijskog puka, 16. vazdušne armije u bazi Kubinka, oko 60 kilometara udaljenoj od Moskve. Odabir pilota bio je strog i članovi akro-grupe mogli su postati samo najbolji i najiskusniji letači.

Od sredine pedesetih godina prošlog veka u ovom puku se organizuje i zemaljski kao i letni prikaz primene borbene tehnike za političko i vojno rukovodstvo, kadete vojnih akademija i inostrane delegacije. Deceniju posle, puk dobija još jedan nov zadatak, a to je pratnja aviona u kome se nalaze visoke vojne i političke ličnosti stranih država. Gotovo nijedan veći vazduhoplovni događaj u SSSR a danas u Rusiji ne može da prođe bez učešća akro-grupa sa aerodroma Kubinka.