AN-26 na aeromitingu u Danskoj

Delegacija Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, koju je predvodio komandant general–major Ranko Živak, učestvovala je na aeromitingu u Kraljevini Danskoj.

Posada aviona AN-26  predstavila je ovaj avion na statičkom delu aeromitinga, koji je videlo preko 120.000 posetilaca u najvećoj danskoj avio-bazi Karup.

Pored domaćina, na aeromitingu je učestvovalo 11 zemalja a prikazano je preko 100 vazduhoplova, kao i brojna vazduhoplovna tehnička sredstva, sistemi i oprema. Svoja dostignuća predstavile su vazduhoplovne kompanije Lockheed Martin, Boeing, Saab, Terma i Sikorsky.

U šestočasovnom letačkom programu pored pojedinačnih nastupa 30 aviona i 11 helikoptera,  svoje programe prikazale su i akro-grupe ISKRA iz Poljske, RED ARROWS iz Velike Britanije i RED DEVILS iz Belgije.

an26_03

Tokom dvodnevnog boravka srpska delegacija  sastala se sa predstavnicima zemlje  domaćina i drugih zemalja učesnika aeromitinga.

Nakon susreta generala Živaka s komandantom danskog kraljevskog vazduhoplovstva general-majorom Henrikom Roboe Damom, obostrano je ocenjeno da je saradnja srpskog i danskog vazduhoplovstva intenzivna i da će se na ekspertskom nivou i sa novim projektima dalje razvijati.

U razgovorima sa komandantima vazduhoplovstava Velike  Britanije, Belgije, Holandije, Švedske, Poljske, Češke i Američkog vazduhopolovstva u Evropi  (USAFE) razmotrani su aktuelna situacija, zadaci i razvoj vazduhoplovstva.

Delegacija srpskog vazduhoplovstva posetila je i Vazduhoplovni muzej u Stauningu, gde je izložena  kolekcija od 54 vazduhoplova, vazduhoplovna oprema i eksponati, kojima je predstavljena istorija danskog vazduhoplovstva od 1911. godine.

 

Izvor: TANJUG