Četiri pilota VS završila obuku za novi avion

Četiri pilota Vojske Srbije (VS) uspešno su završili obuku za letenje na dvomotornom avionu Pajper Seneka V, koji je nabavljen za potrebe fotografisanja iz vazduha, saopšteno je danas iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

U saopštenju se navodi da su u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu obuku završile starešine VS Davor Marković, Branislav Ćirković, Stevan Vuković i Zoran Marković. Program obuke obuhvatao je i vežbe normalnih i vanrednih postupaka za klasu višemotornih aviona.

piper_seneca V_1327498682_420x0

S predstavnicima Vojske Srbije u toku su razgovori u vezi s pružanjem pomoći za vođenje kontinualne plovidbenosti aviona tog tipa aviona u servisnom centru SMATSA Vazduhoplovne akademije.

 

– Kontrola letenja Srbije i Crne Gore odgovoriće pozitivno na sve molbe Vojske Srbije za buduću obuku pilota i ostalog vazduhoplovnog osoblja u cilju sanacije posledica poplava kao i unapređenja svih segmenata srpskog vazduhoplovstva – navodi se u saopštenju.

 

Letelica Pajper Seneka V stigla je u Srbiju krajem januara 2012. godine i to je bio prvi novi avion iz inostranstva kupljen za potrebe VS nakon 1987. godine, kada su iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza stigli lovci Mig-29. Radi se o avionu koji u Vojsci Srbije služi za fotogrametrijsko snimanje iz vazduha, odnosno snimanje terena za potrebe izrade geografskih karata. Pajper Seneka je zamenio letelice Dornije Do-28D2, koje su više od tri decenije korišćene za tu delatnost.

 

Avion Seneka V je dvomotorni klipni avion, nosivosti pet putnika ili oko 500 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina aviona je 378 kilometara na sat, plafon leta je oko 7.600 metara, a radijus leta oko 1.600 kilometara. U civilne svrhe avion za izviđanje iz vazduha koristi Kostarika, dok se u vojne svrhe koristi u vazduhoplovstvima Brazila, Burkine Faso, Dominikanske Republike, Haitija, Paname i Srbije.