Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“ [FOTO GALERIJA]

Beograd – Na aerodromu „Kovin“ u ponedeljak su, u okviru multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije izveli deo prikaza obučenosti. Prikazano je izvršenje specijalnog desanta, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje helikopterskog desanta, desantiranja glavnine snaga, formiranje operativnog rasporeda i izvršenje marša pomoćnih i glavnih snaga.

Prikazu su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije kao i lokalne samouprave.

_77s6343

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković istakao je, posle vežbe, da su danas u složenim vremenskim uslovima pripadnici tri vojske uspešno realizovali zadatke u protivterorističkoj operaciji.

img_2052_1478531104

– Danas smo ovde mogli da vidimo izvođenje specijalnih desanta padobranima tipa „krilo“, helikopterski desant, desant glavnih snaga za izvođenje protivterorističkih snaga sa tehnikom, kao i spajanje tehnike i ljudstva i formiranje operativnog rasporeda za realizaciju daljih zadataka – naglasio je general Veličković dodajući da će se u narednim danima nastaviti izvođenje planiranih zadataka u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, sutra na poligonu „Orešac“ gde će se izvesti planirana gađanja, a u sredu je planiran težišni deo vežbe na poligonu „Pasuljanske livade“.

Kao oficir za planiranje vežbe, general Veličković je današnji rad ocenio ocenom „odlično“, a prema njegovim rečima, u okviru međunarodne vojne saradnje nastaviće se sa realizacijom ovakvih vežbi u cilju bezbednosti naše države i mira u svetu.

???????????????????????????????????????????????????????

– U teškim meteo- uslovima, iz vojnog transportnog aviona izvršen je desant tri vozila borbene tehnike BMD-2 i više od 80 naših pripadnika, a Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“obezbeđenje rada na kopnu izvršila je bespilotna letelica „tahjon“ – naglasio je načelnik Odseka za izviđanje vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Olegovič Poljgujev ocenivši odličnom ocenim zadatke jedinica specijalne namene koje su učestvovale u ovom zadatku.

img_2056_1478531105

Prvi zamenik načelnika štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanović Pejčevski zahvalio je rukovodstvu Vojske Srbije što su im omogućili da učestvuju u vežbi „Slovensko bratstvo 2016“.

– Rukovodstvo vežbe je ocenilo dejstva ruskih, beloruskih i srpskih snaga kao odlične, hrabre i jake, što je veoma bitno za našu saradnju – istakao je pukovnik Pejčevski dodajući da je ovo iskustvo veoma dragoceno za pripadnike beloruske vojske u cilju održavanja ovakve vežbe sledeće godine u Belorusiji.

img_2069_1478531105

Tokom današnjeg prikaza korišćeni su avioni “Iljušin IL-76”, helikopteri MI-8, MI-17, “Gazela” i “Gama”, borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, dronovi, bespilotne letelice i druga sredstva.

???????????????????????????????????????????????????????

Reč je o nastavku saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „SREM 2014“, koja je realizovana u Srbiji.

Uvežbavanje neutralisanja terorističke grupe na „Orešcu“

U okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, danas su pripadnici vojski Ruske Federacije, Belorusije i Srbije rešavali talačku situaciju na automatizovanom tenkovskom strelištu „Orešac“.

Snage koje su se juče iskrcale na aerodromu „Kovin“ podeljene su u dve grupe i jedna je upućena u to mesto na obodu Deliblatske peščare, radi uništenja manje terorističke grupe.

77s6943_1478623433

Komplikovana talačka situacija rešava se tako što se, pre dejstava mehanizovanih jedinica, „specijalci“ iz helikoptera spuštaju niz uže, zatim u gradskom ambijentu neutrališu deo terorista i oslobađaju taoce.

Tada na scenu stupa mehanizovani vod sastavljen od mešovitih posada triju vojski, koji, uprkos dejstvu terorista iz raketnih bacača, uništava grupu.

Prema scenariju, manji deo terorista uspeva da se dokopa automobila i kreće u beg, ali protivterorističke snage odgovaraju blokadom i zasedom pa konačno likvidiraju terorističku grupu.

77s7001_1478623436

Nakon toga, specijalni timovi ulaze u deo gde su teroristi boravili, obilaze ga i uništavaju zaostala ubojna sredstva i eksplozivne naprave.

U današnjem uvežbavanju učestvovali su pripadnici Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije i Komande za specijalne operacije Belorusije, a iz Vojske Srbije – pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva Specijalne brigade, mehanizovani vod Prve brigade kopnene vojske i helikopterske jedinice RV i PVO sa helikopterima Mi-17 i „gazela“.

I na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas je nastavljeno uvežbavanje jedinica, uz proveru sposobnosti za izvršavanje postavljenih zadataka.

img_2322_1478623397

izvor/foto: MO