Dodela uverenja za završetak Tehničke učionice za avion „Lasta”

Niš-U Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra na aerodromu Batajnica juče je svečano uručeno 36 uverenja za završetak pohađanja programa Tehnička učionica za avion V-54 „lasta”.

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak, načelnik Uprave za planiranje i razvoj general-major Dušan Stojanović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Marinko Pavlović, zamenik komandanta Komande za obuku bigadni general Jelesije Radivojević, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik prof. dr Slobodan Ilić, polaznici ovog programa i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i Centra za obuku RV i PVO.

Pozdravljajući prisutne, pukovnik Mirko Zamaklar, pomoćnik direktora TOC-a za letačke poslove, istakao je da je tehničku učionicu završilo 36 lica, od toga osam pilota, četiri oficira i 24 podoficira tehničke službe iz 204. brigade, TOC-a i Centra za obuku RV i PVO.

Piloti su uspešno savladali program preobuke i osposobili se za osnovno, akrobatsko, navigacijsko i instrumentalno letenje u povoljnim meteorološkim uslovima danju iz prvog i drugog pilotskog prostora. Kao posebnu vrednost te učionice Zamaklar je istakao izradu metodičkih priručnika za preobuku na avion V-54 „lasta”.

20151029-IMG_7130

Polaznicima te tehničke učionice je uverenja o završetku uručio general Stojanović, a pukovnik Zamaklar je predao generalu Bandiću maketu aviona „lasta” za spomen-sobu 204. brigade na kojoj su urezana imena prve petorice pilota koji su osposobljeni za letenje na tom avionu – potpukovnika Radoslava Mitrovića i majora Aleksandra Mrvića, Zoltana Petea, Kristijana Sasura i Gorana Đurića.

General Živak je istakao da je ovo jedinstven  i važan događaj za RV i PVO jer se „u poslednjih 30 godina nije desilo da jedna grupa pilota i tehničara iz različiih sredina završi preobuku na novi vazduhoplov, koji se uvodi u naoružanje naše vojske“.

20151029-IMG_7136

– Ovo je istorijski trenutak i događaj koji će ostati zabeležen, a važan je sa aspekta našeg vida RV i PVO i sa aspekta Vojske Srbije, pa i Republike Srbije s obzirom na to da  jedan domaći proizvod tako tehnološki napredan, a to je avion, kao sredstvo možemo da proizvedemo, uvedemo u naoružanje, koristimo i ukoliko to bude moguće da ga plasiramo kao proizvod  naše pameti, naše industrije na druga tržišta – rekao je general Živak.

 

 

Izvor: Vojska Srbije