Helikopter Ka-62 izvršio svoj prvi let

Niš- Ruska avijaciona kompanija „Progres” organizovala je prvi let novog lakog višenamenskog helikoptera Kamov Ka-62. Let je trajao oko 10 minuta.

U 11:00 časova helikopter je uzleteo i izvršio lebdenje i zaokrete, kao i okretanje po različitim osama. Prvi let je izvršen na teritoriji fabrike „Progres” u Primorskom kraju, saopštila je agencija PrimaMedia.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je u decembru prošle godine izjavio da će serijska proizvodnja Kamova Ka-62 početi 2016. godine. „Želim da kažem da se radovi na modernizaciji uspešno odvijaju. Danas sam se u to uverio i već sam to preneo premijeru”, saopštio je on.

2308792

„Mi planiramo da već 2016. godine podignemo u vazduh najnoviji helikopter, koji je već sklopljen, danas sam video ovaj prototip. To je Kamov-62, helikopter koji može da prevozi do 15 putnika i spreman je za rad u Arktiku. Sva glavna pitanja su rešena”, saopštio je potpredsednik ruske vlade.

Ka-62 je transportno-putnički helikopter, koji je namenjen za prevoz tereta, za pružanje hitne  medicinske pomoći, vršenje vazdušnih radova i osmatranje. Može se koristiti u sferi proizvodnje nafte, za spasilačke misije i korporativne potrebe.