Irak: Pao helikopter, poginuo pilot

BAGDAD – Irački vojni helikopter ruske proizvodnje koji je bio u humanitarnoj misiji srušio se u utorak  na planini Sindžar, poginuo je pilot, a nekolicina putnika je povređeno, potvrdio je portparol vojske potpukovnik Kasim al Musavi.
Do nesreće je došlo, pošto je helikopter dopremio humanitarnu pomoći ugroženim pripadnicima manjinske zajednice Jazida i primio previše ljudi u letilicu, u pokušaju da ih evakuše i prebaci na sigurno, prenela je agencija AP.

shirsoleiman20100728083716560

Iračka parlamentarka Vian Dakil koja je pomogla da se skrene pažnja javnosti na težak položaj opkoljenih Jazida na severu Iraka, povređena je u padu helikoptera tipa Mi-17, dodaje AFP.
Među povređenima je i novinarka Njujork Tajmsa Ališa Rubin koja je pretrpela potres mozga i polomila zglob u nesreći, a fotoreporter Adam Ferguson koji je bio u letilici, prošao je nepovređen.

Svi povređeni su evakuisani u bolnicu u obližnjoj kurdskoj autonomnoj oblasti. Na hiljade Jazida, pripadnika manjine koja govori kurdski jezik, pobegli su iz svojih domova početkom avgusta, pošto su džihadisti “Islamske država Iraka i Levanta” napali i zauzeli njihov grad Sindžar.