Iranski dron “dobacuje” do Izraela

Predstavljena nova iranska bespilotna letelica, koja nosi rakete vazduh-zemlja i u čijem dometu je i teritorija Izraela.

Iran je predstavio danas novu bespilotnu letelicu, sa radijusom delovanja od 2.000 kilometara koja može da leti do 30 sati.israel-drone

Iranski ministar odbrane Hosein Degan rekao je da bespilotna letelica za izviđačke i borbene misije Fotros, najveća ovakva letilica proizvedena u Iranu do sada, sa radijusom od 2.000 kilometara.

Sa tim dometom delovanja letilica može da obuhvati veći deo Bliskog Istoka, uključujući Izrael.

Prethodna najsavršenija letelica Šahed-129 (Svedok-129) je prema izveštajima imala sličan radijus delovanja, ali je mogla da ostane u vazduhu najviše 24 sata.

“Ova bespilotna letelica može da izvodi misije izviđanja i da nosi rakete vazduh-zemlja za borbene operacije”, rekao je Degan, prenosi iranska novinska agencija Irna.

Letilicu su konstruisali naučnici u Iranskoj avionskoj industriji povezanoj sa Ministarstvom odbrane.

Degan je rekao da je ova bespilotna letilica ključni dodatak iranskim vojnim kapacitetima i da je proizvedena uprkos teškim sankcijama uvedenim Iranu zbog sumnji da razvija nuklearni program.

“Sankcije neprijatelja ne mogu da stvore prepreku na putu napretka u našoj odbrambenoj industriji”, rekao je Degan kako prenosi iranska novinska agencija.

Iran demantuje da pokušava da razvije nuklearno oružje i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe.

Iran je poslednjih godina krenuo u obiman program proizvodnje bespilotnih letilica, što zabrinjava SAD i zapadne zemalje.