Izvedena vojna vežba “Srem 2014”

Prvi put u Srbiji iz aviona “iljušin-76” padobranima je spušteno šest transportnih vozila. Ovaj desant izveden je u okviru srpsko-ruske vežbe “Srem 2014.”

Iz tri aviona spuštena su po dva vozila, od kojih svako teško po 10 tona, uz pomoć specijalnih padobrana.

10689886_307769816079619_4624412042987484636_n

Posle uspešnog prizemljenja oklopnih vozila, iz vazduha su desant izvršile i padobranske jedinice obe države koje su sa oklopnim transporterima nastavile dalju realizaciju vežbe.

Zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije izvedena je na poligonu tehničko-opitnog centra u Nikincima.

Vežbi prisustvuju ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, komandant Vazduhoplovno desantnih snaga Rusije general-pukovnik Vladimir Antonijevič Šamanov, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i domaći i strani novinari.

Cilj vežbe, u kojoj je učestvovalo 207 pripadnika ruskih Oružanih snaga i 197 Vojske Srbije, je unapređenje sposobnosti rešavanja zadataka tokom izvođenja protiv-terorističke operacije u multinacionalnoj operaciji.

Radi se o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmeštanja snaga na delu teritorije fiktivne države i upućivanja ljudstva u sastav borbenih grupa Ujedinjenih nacija u krizno područje.

Na vežbi su učestvovali avioni “iljušin-76”, “mig-29”, helikopteri “mi-8”, “mi-17”, “gazela”, kao i oklopni transporteri i policijska borbena vozila.

Gašić je čestitao svim učesnicima vežbe, naglasivši da su pripadnici Vojske Srbije pokazali “veoma visok stepen operativnih i profesionalnih sposobnosti”. Izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posle 30 godina u Srbiji organizovana velika vežba poput današnje, najavivši da će se sa sličnim aktivnostima nastaviti već krajem meseca.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković je istakao da je ovo protivteroristička vežba, podsetivši da borba protiv terorizma zahteva zajednička, brza i sveobuhvatna dejstva sa zemlje i iz vazduha.

Diković je vežbu ocenio ocenom odličan, istakavši da su današnje aktivnosti pokazale da su snage za protivteroristička dejstva obe države – odlično obučene.

Sa generalom Dikovićem složio se i komandant Vazduhoplovno-desantnih snaga Rusije general pukovnik Vladimir Anatolijevič Šamanov naglasivši značaj razmene iskustava u borbi protiv terorističkih aktivnosti.

 

 

Izvor: RTS