Kazanj, avion pao zbog kvara i greške pilota

Uzrok pada aviona “boing 737” u Kazanju, kada je svih 50 ljudi u avionu poginulo, najverovatnije je greška pilota i tehnički kvar letelice stare 23 godine, saopštili su zvaničnici. U Tatarstanu proglašen dan žalosti.

Ruski zvaničnici saopštili su da je uzrok pada aviona “boing 737” u Kazanju najverovatnije je greška pilota i tehnički kvar letelice stare 23 godine. Prilikom pada poginulo je svih 50 putnika i članova posade.

kazan-plane-crash-tatarstan

“Glavna verzija nesreće je greška u pilotiranju i tehnički faktori, uključujući tehničku grešku”, rekao je šef komiteta za istragu u regionu Volga Aleksander Poltinjin, prenela je agencija AFP.

Avion se srušio juče prilikom sletanja na aerodrom u ruskom gradu Kazanju, pri čemu su poginula 44 putnika i šest članova posade.

Prvobitno je bilo javljeno da među poginulima nema dece, međutim nešto kasnije je saopšteno da su poginule i dve devojčice, od 11 i 15 godina.

Među poginulima je i sin predsednika regiona Tatarstan, Irek Minjikanov, i šef ruske bezbednosne službe u Tatarstanu Aleksandar Antonov, kao i Britanka Dona Karolina Bul i jedan Ukrajinac.

Ostale žrtve te avionske nesreće su, kako se veruje, Rusi. Procedura identifikacije poginulih trebalo bi danas da počne.

Većinu tela biće moguće identifikovati samo DNK analizom i u grad su stigli sudski veštaci i patolozi, rekao je novinarima u Kazanju zamenik ministra za vanredne situacije Vladimir Stepanov.

Avion, koji je poleteo sa moskovskog aerodroma Domodedovo, eksplodirao je pri drugom pokušaju sletanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih i naložio je vladi da osnuje komisiju za hitnu istragu avionske nesreće.

Avion koji se srušio pripada regionalnoj aviokompaniji Tatarstana. U toj ruskoj republici zbog tragedije je proglašen dan žalosti.

Pronađena “crna kutija” 

Prema svedočenju očevidaca, “boing” je brzo izgubio visinu i rezervoar sa gorivom je eksplodirao pri udaru. Na mestu pada pronađena je jedna “crna kutija” koja je dosta oštećena, saopštio je ruski državni komitet za avijaciju.

“Crna kutija” koja je pronađena je ona koja sadrži zapis parametara leta, dok se o nalaženju druge, na kojoj je snimljen razgovor za vreme leta, komisija nije izjasnila.

Ranije su ruske agencije saopštile da su locirane obe “crne kutije” i da će iskoro biti i izvučene iz ostataka aviona.

Proučava se i video zapis kamera na aerodromu koje su snimile putanju pada “Binga 737”, piše Gazeta.ru.

Prema video snimcima kojima se za sada raspolaže, “avion je prosto pao”, rekao je ministar transporta Maksim Solokov, prenosi RIA Novosti.

“On je pao na zemlju vertikalno, ali video snimak je nekvalitetan, jer je bio mrak kada se sve desilo”, rekao je Sokolov.

Ministar smatra da i dalje sve verzije mogućih uzroka nesreće treba da budu u opticaju.

Regionalni avioprevoznik kome avion pripada saopštio je da nije bilo tehničkih primedbi na letelicu pre poletanja za Kazanj.

Ruska agencija za kontrolu saobraćaja proverava kompaniju, prenose mediji u Rusiji.