Milorad Matić, pilot koji je oduševio borsku publiku

Bor-Na borskom Aerodromu održan je četvrti aero-miting na kojem je učestvovalo desetak kubova iz Srbije, a publika je uživala u akrobacijama sportskih letelica i skokovima padobranaca.

Jedan od pilota koji je oduševio borsku publiku je Milorad Matić, koji je leteo avionom proizvedenim u srpskoj fabrici “Aero Ist”, čiji je i direktor.

IMG_1552

Njihovi rezultati pokazuju da Srbija može da ponudi izuzetno kvalitetne letelice, koje su tražene u svetu.

“Fabrika ‘Aero Ist’ je od 2006. godine u Kraljevu. Time smo posle više od 80 godina vratili proizvodnju aviona u Kraljevo, jer je tu bila prva fabrika za proizvodnju aviona stare Jugoslavije i sve avione koje radimo izvozimo na strano tržište”, rekao je Matić Tanjugu.

On je dodao da najviše izvoze za Nemačku, Italiju, Španiju i Francusku, što, kako tvrdi, dovoljno govori o kvalitetu koji nude, jer rade po najvišim svetskim standardima.

IMG_1570

“Naši avioni se koriste u školama za obuku pilota, osoblja, zatim za posebne namene za aero i foto snimanja, kao medicinski avioni za hitne intervencije… Malo se o nama zna u Srbiji, a mi smo među pet ili šest najkompetentnijih firmi u Evropi po odnosu cene i kvaliteta”, dodao je Matić.

Prema njegovim rečima, po nemačkoj statistici, “Aero Ist” se nalazi među pet najboljih kompanija za proizvodnju aviona u Evropi.