Modernizacija bombardera Tu-160 biće završena 2019. godine

Niš-Temeljna modernizacija strateških bombardera Tu-160 će biti sprovedena do 2019. godine, saopštio je direktor projektnog centra Kazanjske fabrike aviona „Gorbunov” Boris Najšuler.

„Prva etapa modernizacije je već završena, druga etapa, koja podrazumeva zamenu praktično celokupne elektronske i radio opreme na postojećim avionima, trebalo bi da bude završena do 2019. godine”, izjavio je Najšuler za agenciju TASS.

163921

Prema njegovim rečima, proces modernizacije je počeo zamenom opreme koja je na avionima montirana još u sovjetsko vreme. „Na avionima postoji oprema koja je proizvedena u bivšim republikama Sovjetskog Saveza. Modernizacija ima za cilj da se sva ta oprema, gde spadaju i navigacioni sistemi i aparati za vezu, zameni opremom ruske proizvodnje”, objasnio je Najšuler.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je krajem aprila postavio zadatak da se analizira pitanje o obnovi proizvodnje supersoničnih strateških bombardera Tu-160 u Kazanjskoj fabrici za proizvodnju aviona „Gorbunov”.

Tu-160 je najveći i najmoćniji supersonični avion sa promenjivim nagibom krila u istoriji vojne avijacije. To je takođe najteži borbeni avion na svetu sa najvećom uzletnom masom među bombarderima. Piloti su mu dali ime Beli labud.

153051

Proizvodio se od 1984. do 1992. godine i za to vreme su proizvedena 34 aviona. Preko polovine njih (19 aviona) posle raspada SSSR-a je ostalo u Ukrajini. Kijev je saopštio da mu takva avijacija nije potrebna i započeo je njihovu reciklažu, pri čemu je za demontažu svakog od ovih aviona od SAD dobio po milion dolara. Osam aviona je ipak spaseno i oni su posle dugih pregovora predati Moskvi. Kijev je za sovjetske avione tražio ili po dva transportna aviona Il-76, ili otpisivanje duga za gas. Prihvaćena je druga varijanta.

Trenutno se u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Rusije nalazi 16 bombardera Tu-160.

 

 

Izbor: Ruska Reč