Počela vazduhoplovna vežba “Air solution 2015“

Niš- Trodnevna taktička vežba Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Vazduhoplovnih snaga Rumunije „Air solution 2015“ počela je danas na aerodromu „Batajnica“.

Vežba se izvodi na teritoriji i u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije i ima za cilj podizanje nivoa sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zaštite vazduhoplovnih snaga u toku izvođenja operacija. Vežba je značajna i za podizanja nivoa osposobljenosti Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO za planiranje, organizovanje i izvođenje multinacionalnih vežbi sa vazduhoplovstvima zemalja u okruženju.

Serbia Air Force

Prema scenariju vežbe, transportne avione koji su danas poleteli sa teritorija dveju država presreli su lovački avioni i posle izvršene identifikacije pod pratnjom doveli do aerodroma svoje države. Danas je izvršeno i prebaziranje borbene avijacije srpskog i rumunskog vazduhoplovstva, koje je po preletu državne granice presrela lovačka avijacija vazduhoplovstva domaće zemlje i, nakon vizuelne identifikacije, uz lovačku zaštitu sprovela do aerodroma.

Na vežbi „Air solution 2015“ učestvuju gotovo sve jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

 

Foto: Dimitrije Ostojić

Izvor: Vojska Srbije