Popularnost jurišnog bombardera Su-25 i dalje traje

Niš-  Američki časopis The National Interest pozabavio se razlozima popularnosti ruskog jurišnog bombardera Su-25 koji ima široku primenu , iako nije predvodnik tehničkog napretka.

Novinari američkog časopisa konstatuju da Su-25 predstavlja izuzetno praktičan i efikasan izbor za izvođenje napada na kopnene ciljeve.

Oni podsećaju da je kabina aviona izgledala kao „oklopljena kada“, a da je debljina oklopa oko kabine iznosila između 10 i 25 milimetara. Oklopom su bili zaštićeni i rezervoari za gorivo i rezervni sistemi za upravljanje.

To je jurišnicima omogućavalo preživljavanje i posle najozbiljnijih oštećenja.

Su-25-Frogfoot

U ovom trenutku Su-25 prolazi ozbiljnu modernizaciju, naglašava list. Modernizovana serija Su-25SM ima nove sisteme satelitske navigacije i sisteme navođenja, kao i poboljšanu elektroniku. Pored toga Su-25SM može da bude opremljen raketama R-73 kratkog dometa i bombama sa laserskim navođenjem.

Citirani stručnjaci ističu da su ovi jurišnici bili najbolji u izvršavanju zadataka bliske vazduhoplovne podrške, realizovavši oko1600 borbenih naleta.

Sukhoi_Su-25...,_Russia_-_Air_Force_AN0190585

Avione koji su u stanju da raketiraju kopnene ciljeve i prežive uzvratnu vatru, očekuje velika potražnja u celom svetu, navodi se u tekstu koji prenosi portal televizije Zvezda.

 

 

Izvor: Ruska reč