Postignut dogovor o letovima između Srbije i Turske

BEOGRAD – Avio-prevoznici iz Srbije i Turske nesmetano će obavljati redovan avio-prevoz između dveju zemalja do kraja letnje sezone 2014. godine, po ustanovljenom redu letenja, saopštio je danas Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

O tome su se dogovorili čelni ljudi Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i vazduhoplovnih vlasti Turske na jučerašnjem sastanku u Istanbulu, gde je postignuto obostrano prihvatljivo rešenje za redovne letove Er Srbije za Tursku i Turkiš erlajnsa i Pegazus erlajnsa za Srbiju, čime je okončana neizvesnost oko obavljanja redovnog avio-prevoza između dve zemlje.

1901899_1466814976865934_2074059722_n

Čarter avio-saobraćaj između Srbije i Turske obavlja se po već utvrđenom planu, bez problema.

Zahvaljujući uspešnom dogovoru dveju vazduhoplovnih vlasti, Er Srbija se sa aerodroma “Sabiha Gugčen”, posle sedam meseci, konačno vraća na glavni aerodrom u Istambulu “Ataturk”, navodi se u saopštenju i dodaje da će se saobraćaj obavljati sa sedam letova nedeljno u zahtevanim vremenima sletanja i poletanja.

Takođe, turske avio-kompanije Turkiš erlajns i Pegazus erlajns, koje su imale privremene dozvole do kraja juna za letove sa najvećeg aerodroma u Srbiji “Nikola Tesla”, od 15. jula nastaviće redovan avio-saobraćaj do kraja letnje sezone, s tim da će Turkiš erlajns saobraćaj obavljati sa redukovanim brojem nedeljnih letova.

Posle više neuspelih pokušaja avio-prevozilaca iz Srbije i Turske da se dogovore o uslovima letenja u toku letnje sezone, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je, u koordinaciji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, preduzeo korake iz svoje nadležnosti za prevazilaženje navedenog problema i postigao dogovor koji je u interesu avio-kompanija, ali pre svega u interesu putnika koji su planirali putovanja i žele da ona budu bezbedna i realizovana, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: TANJUG