Rusija i Indija definisale ugovor o razvoju lovca pete generacije

Niš- Usaglašene su odredbe ugovora o eksperimentalno-konstruktorskoj fazi projekta rusko-indijskog lovca FGFA. Očekuje se da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko meseci, saopštio je indijski list The Tribune, pozivajući se na izvor iz vojnog resora ove zemlje.

Sporazum se odnosi na drugu fazu rada na projektu lovca FGFA. Prvi ugovor o definisanju tehničke konstrukcije buduće letelice potpisan je 2010. godine i njegova realizacija je završena u junu 2013. godine. Prva faza projekta koštala je 295 miliona dolara. Naredne dve godine trajao je dogovor o uslovima nastavka rada na avionu.

preview_1ca540f2d21324516f54b2f599d04705

Na osnovu ugovora o drugoj fazi projekta biće u potpunosti realizovan eksperimentalno-konstruktorski deo posla, koji će omogućiti da se lovac izradi u skladu sa zahtevima indijske strane. Vrednost poduhvata koji bi trebalo da bude realizovan za sedam godina procenjuje se na četiri miliona dolara, prenosi „Lenta.Ru”.

Avion FGFA za bazu ima ruski lovac pete generacije T-50, koji realizuje kompanija „Suhoj” u okviru projekta PAK FA. Prema ranije iznetim procenama, udeo Indije u strukturi rada na realizaciji FGFA biće 40%. Nju Delhi je izneo preko 40 specifičnih zahteva. Između ostalog, Indijci žele da budu upotrebljeni najnoviji ruski motori, koji obezbeđuju supersoničnu brzinu aviona (nisu zadovoljni predviđenim motorima AL-41F1), traže ugradnju radarskog sistema sa opsegom od 360 stepeni, kao i smanjenje vidljivosti aviona na radaru u poređenju sa prototipom.

Indija je zainteresovana za nabavku oko 200 lovaca ovog tipa.