Rusija izvela prve vazdušne napade sa baze u Iranu

Niš- Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, dalekoletni bombarderi Tu-22M3 i frontovski bombarderi Su-34, prvi put su uzleteli sa iranskog aerodroma Hamadan i grupno bombardovali objekte terorista u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF. Obezbeđivali su ih lovci Su-30SM i Su-35S koji su poleteli iz baze Hmejmim.

Ministarstvo odbrane RF potvrdilo je da su bombarderi Tu-22M3 i Su-34 razmešteni na vazduhoplovnoj bazi Hamadan u Iranu.

Ruski avioni danas su raketirali položaje terorističke organizacije Islamska država i DŽebhat el Nusra u sirijskim pokrajinama Alep, Deir el Zor i Idlib.

Cp6xB_8XYAUAo8H

Vojni resor naglašava da je ruska avijacija uništila pet velikih skladišta sa oružjem i municijom, kao i kampove za obuku terorista na području naseljenih mesta Serakab, El-Bab, Alep i Derir el Zor. Uništena su i tri komandna teroristička centra u blizini gradova DŽafra i Deir le Zor. Ministarstvo naglašava da su pomenuti objekti obezbeđivali teroriste koji su delovali na području Alepa.

Nakon raketiranja bombarderi su se vratili u vojnu bazu u Iranu, piše RIA Novosti.

Uzletanje dalekometne avijacije sa aerodroma Hamadan trostruko povećava efikasnost napada na položaje terorista u poređenju sa poletanjima sa teritorije Rusije, izjavio je vojni ekspert Konstantin Sivkov i dodao da avioni u tom slučaju mogu da ponesu veliku količinu bombi i dopru do bilo koje tačke u Siriji bez dopune goriva.

Cp6xA5sWcAAxgTI

Razmeštanjem bobmardera u Iranu povećaće se intenzitet napada na terorističke položaje, jer će manja udaljenost od ciljeva omogućiti češću primenu Tu-22M3, rekao je Andrej Krasov iz dumskog Komiteta za odbranu.

Mediji su juče objavili da su ruski dalekometni bombarderi razmešteni na iranskoj vazduhoplovnoj bazi, kao i da će to omogućiti da se vreme leta do ciljeva u Siriji skrati za 60%.

 

 

Izvor: Ruska reč