Ruska vojska dobija najnoviju modifikaciju helikoptera Mi-28UB

Niš- Najnoviji model helikoptera Mi-28UB „Noćni lovac“ biće isporučen ruskim trupama 2017. godine, rekao je novinarima načelnik za borbenu obuku vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-major Oleg Česnokov.

Sredinom marta zamenik generalnog direktora fabrike „Rostvertol“ Vadim Baranjikov je izjavio da su „Helikopteri Rusije“ spremni da uskoro započnu serijsku proizvodnju novog modela napadačkog helikoptera Mi-28 sa dvostrukom kontrolom — Mi-28UB.„Trenutno su probni modeli helikoptera sa dvojnim upravljanjem Mi-28UB prošli državne testove sa pozitivnim rezultatima i, počevši od 2017. godine, planirana je njihova isporuka vojnom vazduhoplovstvu“, istakao je Česnokov.

image-2l
On je objasnio da će MI-28UB prvo stići u 344. Centar za operativnu upotrebu i prekvalifikaciju pilota vojne avijacije u Toržku, a zatim u skladište za rezervne delove za avione Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

„Iskustvo rada helikoptera Mi-28N ukazalo je na potrebu za izradom helikoptera ovog tipa sa dvostrukom kontrolom i sada su piloti i instruktori Toržkog centra već prošli prekvalifikaciju na taj model“, dodao je general-major.Mi-28N „noćni lovac“ (u izvoznoj verziji MI-28NE) je napadački helikopter konstruisan za traženje i uništavanje tenkova, oklopnih i neoklopnih vozila, kao i neprijateljske pešadije na bojnom polju i vazdušnih ciljeva malih brzina.

Izvor: SPUTNIK