Ruski bombarderi leteli blizu Velike Britanije

Dva ruska strateška bombardera ”Tu-95MS” primećena su u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, posle čega su britanski lovci tipa “tajfun” uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

 “Avioni RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage) otpratili su ruske avione sve dok nisu nestali iz oblasti od interesa za Britaniju. Ni u jednom trenutku ruske vojne letelice nisu ušle u vazdušni prostor Britanije”, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Rusko vazduhoplovstvo oglasilo se saopštenjem, rekavši da je let bio po međunarodnim propisima.

154660

”Dva aviona ‘Tu-95MS’ uspešno je izvršila patrolu preko neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, uključujući i iznad dela Atlanskog okeana. Let je trajao 19 sati i bilo je planirano da ih isprate letelice engleskog vazduhoplovstva”, izjavio je za RIA Novosti pukovnik ruskg vazduhoplovstva Igor Klimov.

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, navodi Rojters.

Viši stručni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj poslednji incident “ipak neuobičajan” i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

“Let vojne letelice u ili blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju”, rekla je ona.