Ruski IL-20 oboren greškom

Niš- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izviđački avion “Il-20” sa 15 osoba oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora, javlja AP. U saopštenju se navodi da su izraelski avioni “gurnuli” ruski avion na putanju rakete, što Rusija smatra kao “namernom provakcijom”.

rf-95979-russian-federation-air-force-ilyushin-il-20m_PlanespottersNet_852863_a19a99aa6e

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane avion je slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima “F-16” koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Latakija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni “gurnuli” ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za “namernu provokaciju”.

Ministarstvo dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Latakiji samo minut pre početka napada.

68343_1525276656

 

“Vidimo ove provokativne korake Izraela kao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio ‘milo za drago'”, izjavio je portparol Ministarstva odbrane, general major Igor Konašenkov.

Ranije danas javljeno je da je “iljušin” nestao sa radara iznad Sredozemnog mora, a da je nekoliko raketa lansirano sa francuskog broda “Overnj”.

 

 

Izvor: RTS