Ruski lovci u oktobru u Srbiji?

Beograd – Vazduhoplovna vežba „BARS-2016“ (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije) biće održana u oktobru ove godine u Srbiji.

13558823_10154200407138672_5484615955209734441_o

Povodom održavanja vežbe predstavnici dva vazduhoplovstva dogovaraju detalje sedmodnevne letno-taktičke vežbe na Završnoj planskoj konferenciji u Beogradu od 4. do 7. jula. Prva zajednička vežba „BARS“ održana je prošle godine na aerodromu „Privolžski“ i pologonu „Ašuluk“ kod Astrahana u Ruskoj Federaciji.

Mikoyan-Gurevich_MiG-29SMT_(9-19),_Russia_-_Air_Force_AN2269907

Da li će ruski borbeni avioni i helikopteri doći u Srbiju, ostaje da se vidi. Ukoliko vežba bude slična onoj, održanoj prošle godine, takav scenario je vrlo verovatan.

Više o vežbi BARS-2015 možete pročitati ovde.

Najnovije informacije: 15:17

Detalje sedmodnevne letno-taktičke vežbe ove nedelje dogovaraju predstavnici dva vazduhoplovstva na Završnoj planskoj konferenciji u Beogradu od 4. do 7. jula.

GST_1103

„Sada definišemo kompletan scenario, plan aktivnosti po danima, šeme naleta i sve ostale finese. Time ćemo okončati fazu planiranja vežbe. Preostaje faza izvođenja vežbe koja bi trebalo da počne, najverovatnije 10. oktobra. BARS 2016 će trajati sedam radnih dana i dešavaće se uglavnom, na aerodromu „Batajnica“. Očekuje se dolazak 20 pripadnika ruske vojske. I srpski i ruski piloti leteće na avionima našeg ratnog vazduhoplovstva.“, rekao je pukovnik Milan Popović, pomoćnik komandanta RV i PVO za operacije.

Šef petočlane ruske delegacije pukovnik Sergej Aleksandrovič Jevdokimov iz Vazdušno-kosmičkih snaga OS Ruske Federacije rekao je da su utisci sa prve vežbe „BARS“ koja je održana prošlog oktobra u Astrahanu izuzetno povoljni.

„Dokazali smo da možemo da sarađujemo. I jedni i drugi piloti su pokazali veliko umeće. Potrudili smo se da srpskim pilotima pomognemo da usavrše veštine kada je reč o borbenoj primeni vazduhoplova“, rekao je šef ruske delegacije i dodao:

„Mi, takođe, imamo šta da naučimo od vaših pilota jer imate dugu vazduhoplovnu tradiciju i iskustvo u primeni avijacije u borbenim dejstvima“.

izvor: MO