Ruski strateški bombarderi Tu-160 akcijama u Siriji

Niš- Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je predsedniku Vladimiru Putinu da su bombarderi Tu-160 tokom zadatka dosegli svoj domet od 13.000 kilometara.

Portal Avijejšnist navodi da su dva Tu-160 poletela iz baze Olengorsk i neuobičajenom rutom zapadno, blizu vazdušnog prostora Velike Britanije i Norveške, preko Atlantika i Gibraltara ušli u Mediteran preko koga su stigli do svojih ciljeva u Siriji. U bazu su se vratili svojom standardnom rutom, preko Kaspijskog jezera i Irana.

Tu-160 ušao je u upotrebu nekadašnje Crvene armije 1987. godine. Ruska avijacija koristi 15 letelica, a planirano je da se do 2030. njihov broj udvostruči.

maxresdefault

Šojgu je naveo da borbeni avioni svakodnevno izvode 143 naleta. Morska grupacija ima deset brodova, od kojih je šest u Sredozemnom moru.

Naglasio je da su brodovi Kaspijske flote ispalili su 18 krstarećih raketa na sedam ciljeva u provincijama Raka, Idlib i Alep.

Usled vazdušnih udara ruske avijacije u Siriji, Islamska država trpi velike gubitke.
“Bande trpe znatne gubitke. U rezultatu udara krstarećih raketa samo na jedan objekat u rejonu Dejr el Zora uništeno je više od 600 militanata”, dodao je general Šojgu