Sa niškog aerodroma do Moskve i Bazela

BEOGRAD – Mađarska niskotarifna avio-kompanija Vizer (Wizz Air) uspostaviće 3. jula iduće godine letove sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki” do Švajcarske na liniji Niš-Bazel, najavljenio je danas u Vladi Srbije.

Vizer je sklopio komercijalni ugovor na tri godine sa niškim aerodromom, i grad Niš prvi put neće subvencionisati letove neke strane avio-kompanije, rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na konferenciji za medije ističući da je vlada uspela da oživi taj aerodrom.

Whizzair.a320-200.lz-wza.fromrear.arp

Cena karte u jednom pravcu na liniji Niš – Bazel (Bazel-Miluz-Frajburg) moći će da se kupi po ceni od 2.999 dinara u jednom pravcu, a letovi će se obavljati dva puta nedeljno – ponedeljkom i petkom. Na toj liniji će leteti erbas A320.

Sa tom novom linijom, Vizer će imati ukupno 11 linija u Srbiji, i leteće do sedam zemalja sa dva srpska aerodroma – u Beogradu i Nišu.
“Prvi put niški aerodrom može da funkcioniše komercijalno, kao i bilo koji drugi aerodrom u Evropi”, istakla je Mihajlović poručivši da je cilj vlade da osposobi i aktivira male aerodrome u Srbiji, koji će biti objedinjeni u novom preduzeću koje će biti formirano – Aerodromi Srbije.

Prema njenim rečima, posebna pažnja biće posvećena oživljavanju aerodroma u Kraljevu i Užicu.

Ona je kazala da je ministarstvo pomoglo u tehničkom osposobljavanju niškog aerodroma da može da funkcioniše kada su lošiji vremenski uslovi odnosno smanjena vidljivost.

Potpredsednik Vizera Džon Stivenson je rekao da će uvođenje leta od Niša do Bazela biti proba za uspostavljanje novih letova do drugih destinacija sa niškog aerodroma i izrazio očekivanje da će ih biti u narednom periodu.

Stivenson je kazao da je Vizer u poslednje četiri godine, koliko je ta kompanija prisutna u Srbiji, uspela značajno da poveća broj putnika, kao i da se toj aviokompaniji “nije dopalo što je beogradski aerodrom Nikola Tesla povećao takse (zbog čega je smanjen broj letova iz Beograda, ali da sada imaju dobru saradnju”.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti još investicija u niški aerodrom po pitanju njegove tehnološke opremljenosti.

Stivenson je naveo da je ta aviokompanija prevezla prošle godine 15,5 miliona putnika, da ima 18 baza u Evropi za 140 destinacija, kao i da ima flotu od 54 erbasa.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da je grad Niš ranije subvencionisao letove pojedinih aviokompanija sa tog aerodroma po ceni do 1,3 miliona evra godišnje.

Na primer Vind džet – 900.000 evra i Montenegroerlajnz između 1,2 i 1,3 miliona evra.

Perišić je kazao da ima još zainteresovanih aviokompanija za niški aerodrom, ali i za izgradnju logističkog centra u tom gradu.

Prema njegovim rečima, aerodromska taksa će za Viz er iznositi “tri evra po dolazećem putniku”.
“Srećni smo što danas idemo napred u Srbiji. Počeli smo sa letovima iz Beograda u junu 2010. i od tada do danas smo prevezli više od 1,6 miliona putnika”.

“Prethodno poskupljenje usluga beogradskog aerodroma je zaustavilo dalje širenje naše pristupačne ponude za srpske putnike i strane turiste. Sa ovom niškom linijom želimo da podstaknemo turistička i poslovna kretanja i da omogućimo i drugom srpskom regionu pristup aviokartama sa niskim cenama”, naveo je Stivenson.

Putnički avioni sa niškog aerodroma prvi put ove sezone poleteće 28. decembra, izjavila je za Tanjug Ivanka Stanisavljević, menadžerka aerodroma “Konstantin Veliki”.

Reč je o čarter letovima na liniji Moskva-Niš-Moskva koji će dovoziti ruske turiste a u povratku će voziti naše turiste put Ruske Federacije.

 

Izvor: TANJUG