Jato gusaka izazvalo pad helikoptera

Četiri američka vojnika su poginula kada je jato gusaka udarilo u njihov helikopter u januaru, posle čega se letelica srušila kod Norfoka, pokazuju danas objavljeni rezultati istrage.

1-hh-60g-pave-hawk

Istraga američkih vazduhoplovnih snaga o nesreći koja se dogodila u januaru, pokazala je da su najmanje tri guske probile prednje staklo na helikopteru i onesvestile pilota, kopilota i još jednog člana posade.

Helikopter “HH-60 pejv hok”, koji američke specijalne snage koriste u spasilačkim operacijama, nalazio se u rutinskoj vežbi blizu sela Klej 7. januara, kad se srušio u slanu močvaru, piše Gardijan.

U zaključku istrage stoji da su 53 guske, težine između 2,7 i 5,4 kilograma, udarile u letelicu snagom bejzbol loptice koja se kreće 150 kilometara na sat.

Krhotine od stakla i ostaci ptica pronađeni su 220 metara od mesta udara, pokazujući njegovu silinu.

Helikopter je leteo na 34 metara visine, brzinom 202 kilometra na sat, tokom noćne vežbe spasavanja.

Uznemireno bukom helikoptera u niskom letu, jato gusaka je poletelo iz močvare, poznatog ptičjeg rezervata, i udarilo u letelicu, onesvestivši tri člana posade koja su nosila naočare za noćno izviđanje.

Još jedna guska udarila je zatim u prednji deo helikoptera oštetivši stabilizacioni sistem, posle čega je letelica izgubila kontrolu.

Sva četiri člana posade su poginula, a helikopter uništen pri udaru, navodi se u izveštaju, a šteta procenjuje na 40,3 miliona dolara.