Školsko-borbeni Jak-130 kao bespilotni jurišni avion

Niš- Na osnovu ruskog školsko-borbenog aviona Jak-130 mogao bi biti izrađen bespilotni jurišni avion „koji će po odnosu potiska i težine aviona i po univerzalnosti nadmašiti američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper“, izjavio je savetnik prvog zamenika generalnog direktora Koncerna za radio-elektronske uređaje Vladimir Mihejev, a prenosi sajt „Mir robotov“.

173390

Kako je istakao predstavnik koncerna, sva tehnička rešenja koja su za to potrebna već postoje, ali će „za ostvarivanje ovog zadatka morati da budu uvedene značajne izmene u sastav radio-elektronske aparature aviona“.

Mihejev je takođe istakao da će se u najskorije vreme pojaviti i borbena varijanta Jak-130 kojom upravlja pilot. Koncern već radi na projektu radara i optičko-elektronskog nišansko-navigacionog sistema koji će ovom avionu omogućiti da koristi navođeno raketno naoružanje, kao što su protivtenkovska navođena raketa „Vihr-M“, navođene rakete R-73E, H-29L, H-25MS (ML), kao i sredstva za gađanje srednjeg dometa.

162584

Radar ugrađen u avion omogućiće da Jak-130 detektuje ciljeve na velikoj udaljenosti i da realizuje navođenje u režimima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Borbeno opterećenje aviona Jak-130 iznosi 3 tone. Ovaj pokazatelj je kod američkog MQ-9, koji je spomenuo Mihejev, 1700 kilograma. Međutim, američka bespilotna letelica može da provede u vazduhu do 28 sati, a domet njegove primene je skoro 6 hiljada kilometara. Domet aviona Jak-130 kojim upravlja pilot je 1647 kilometara bez punjenja rezervoara. Ako na osnovu ovog modela bude izrađena bespilotna letelica, očekuje se povećanje ovog parametra.

 

Izvor: Ruska reč