Snažni helikopter Mi-26

Niš-Helikopterom Mi-26  je 2. februara 2012. transportovan Tu-134, najglomazniji sovjetski mlazni avion. Tu-134 je odradio svoj radni vek i trebalo ga je transportovati iz Sankt Peterburga na poligon u Nižnjem Novgorodu, da bi specijalne službe pomoću njega uvežbavale antiterorističke operacije.

EU Russia Airlifting

Da bi helikopter podigao „Pištaljku” (tako se Tu-134 naziva zbog karakterističnog zvuka motora) trebalo je najpre skinuti motore sa aviona i podseći mu krila. Ali čak i u „sasečenoj” varijanti raspon krila bio je skoro 30 metara, a težina trupa aviona – preko 25 tona. Osim toga, veoma je rizično prevoziti ovako neobičan teret na spoljnoj podvesci helikoptera: dovoljan je najmanji udar vetra, pa da teret okačen o sajle počne samostalno da „jedri” po vazduhu.

9ac8c53cdb254a87ca76b8f97b215b82

Mi-26 je iz prvog pokušaja uspeo da odlepi od zemlje avion Tu-134, ali je morao da leti repom napred, zato što mu zbog vetra nikako nije polazilo za rukom da okrene trup aviona. Ipak, piloti su posle nekog vremena uspeli da isprave položaj aviona, tako da je transportovanje prošlo u standardnom režimu, ako se ne računa zatvaranje trase „Sankt Peterburg-Pskov”, radi bezbednosti vozača. Zbog ovog neobičnog „dueta” automobili su stajali u koloni, a vozači nisu odmah mogli da shvate ko koga prevozi, jer je helikopter Mi-26 po svojim dimenzijama neuporedivo manji od aviona Tu-134.