Srušio se špijunski avion U-2

Niš- Jedan pilot je poginuo, dok je drugi povređen nakon što su se katapultirali iz američkog špijunskog aviona U-2 koji se srušio u Kaliforniji, saopštila je Komanda Ratnog vazduhoplovstva SAD, prenela je agencija AP.

Vest o padu aviona nazvanog “Dragon lejdi”, koji može da leti do visine od 21.000 metara radi špijuniranja neprijatelja, prenela je i agencija AFP, navodeći da je poznat kao jedan od aviona kojim se najteže upravlja.

 

1731508

Taj aparat, veteran u sastavu američkog Ratnog vazduhoplovstva, postao je poznat kada je jedan od njih bio oboren iznad Sovjetskog Saveza 1960. godine.

Njegov “odlazak u penziju” je više puta najavljivan. Sada je zakazan za 2019. godinu, pre svega zbog uvođenja izviđačkih aviona na daljinsko upravljanje, među kojima se izdvaja “Global hok”, koji može da dostigne skoro istu visinu (18.000 metara), a da ostane u vazduhu i više od 30 sati.

Ratno vazduhoplovstvo SAD je pre ove nesreće imalo 33 aviona U-2, uključujući pet trenažnih dvoseda, od kojih se jedan srušio u utorak.

Ratno vazduhoplovstvo nije iznelo uzrok nesreće.