U Rusiji će se sklapati američki helikopteri Bell

Niš- Uralska fabrika civilne avijacije (UZGA) i američki Bell Helicopter podpisali su sporazum o licenciranom sklapanju najnovijeg modifikovanog lakog helikoptera sa jednim motorom Bell 407GXP, izjavio je generalni direktor UZGA Vadim Badeha, prenosi Vzgljad.

407GXP_MGpv_PHOTO-Energy-Churchill-Falls_150301-R01

Prema njegovim rečima, prva tri helikoptera biće sklopljena u Jekaterinburgu tokom 2015. godine i poslužiće za dobijanje sertifikata, a potom će ih najverovatnije kupiti Federalna agencija za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija).

Badeha je naveo da obim proizvodnje nije ograničen ugovorom, kao i da će u sklanje helikoptera u Rusiji najverovatnije biti uloženo 500-600 miliona rubalja. Kako je rekao, očekuje se da će interesovanje za helikoptere pokazati strukture Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici privatnog biznisa i pilotskih škola letnja.

Američka verzija ovog helikoptera već se koristi u Rusiji, a njegova cena je oko 5 miliona dolara. Proizvodnjom u Rusiji helikopteri će pojeftiniti za 17% . Rizik od sankcija za ovaj projekat ne postoji, tvrdi Badeha jer, kako kaže, Rusija već ima preliminarne dogovore sa američkom stranom.

Ovo nije prvi projekat lokalizovane proizvodnje avio-tehnike u Uralskoj fabrici. U 2013. počelo je sklapanje četvorosednih aviona DA40 NG za obuku, iz delova proizvedenih u austrijskoj kompaniji Diamond Aircraft.