Uskoro mogući direktni letovi za SAD

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je najavio da bi Srbija u prvoj polovini sledeće godine mogla da dobije kategoriju jedan vazduhoplovnih vlasti SAD, što bi omogućilo direktne letove za tu zemlju.

Vršilac dužnosti direktora DCV-a Milan Živanović rekao je na konferenciji za novinare da je FAA najavila da će u martu doći u kontrolu u Srbiju.

“Direktorat je potpuno tehnički spreman za kontrolu i uveren sam da će odluka FAA biti pozitivna”, rekao je Živanović i istakao da će to omogućiti aviokomapniji “Er Srbija” da uvede direktne letove do SAD.

Prema rečima Živanovića, tokom 2013. godine zabeležen je rast broja aviokompanija koje lete iz Srbije, uz porast broja putnika između pet i 10 odsto, a Direktorat je dobio zahteve za uvođenje letova iz Beograda od novih aviokompanija u 2014. godini.

800x600_air-serbia-cc

Živanović je rekljao da je “Izi džet” podneo zahtev za letove do Ženeve, španski “Vueling erlajns “tražio je odobrenje za uvođenje letova do Barselone od juna 2014, a portugalski TAP za letove do Lisabona od jula 2014. godine.

Direktor DCV-a je rekao i da očekuje da će početkom 2014. godine Srbija u punom obimu početi da primeuje sporazum o jedinstvenom evropskom nebu (ECA).

Živanović je najavio i da će početkom aprila biti omogućeni letovi iznad teritorije Kosova i Metohije na visinama preko 6.000 metara, ali da i dalje neće biti moguće poletanje i sletanje na prištinski aerodrom sa aerodroma u Beogradu i Nišu.

Objasnio je da će letove na tom prostoru nastaviti da kontroliše “Hungaro kontrol”, a da će sarađivati sa srpskim vazduhoplovnim vlastima.

Živanović je rekao i da su za skoro godinu, od kako je na čelu Direktorata, troškovi te institucije smanjeni, obezbeđeno finansiranje iz redovnh prihoda od naknada i vraćeni kratkoročni krediti koji su iznosili 120 miliona dinara.