Uspešno završena vežba „BARS 2017“

Niš- Kako prenosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije  uspešno je završena vežba „BARS 2017“.

Posle 75 poletanja, 91 čas i 10 minuta provedenih u vazduhu, 123.400 kilograma utrošenog kerozina i ukupno 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi ispaljenih i bačenih na ciljeve na zemlji, ruski i srpski piloti isključili su motore svojih aviona i helikoptera zaključivši složno da je zajednička letno-taktička vežba „BARS 2017“ u potpunosti ispunila svoj cilj.

nov_3835_1507379331

Vođa srpske delegacije pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade veoma je zadovoljan radom svih 14 pilota RV i PVO koji su sa ruskim kolegama prethodnih dana realizovali letačke zadatke. On ističe da je gostoprimstvo i visok nivo profesionalnosti koju su ispoljili domaćini doprineo da naši piloti efikasno iskoriste priliku da steknu dragocena iskustva u vezi sa borbenom upotrebom lovačkih aviona i helikoptera kojima raspolaže RV i PVO.
 
General Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja koji je na aerodromu „Lipeck-2“ ugostio kolege iz Srbije, naglasio je da BARS u potpunosti opravdava svoje ime – bratsvo avijatičara Rusije i Srbije. General Suškov rekao je da su srpski i ruski piloti veoma brzo postigli visok novo sinhronizacije i kada bi, kojim slučajem, imali prliku da još nekoliko dana lete zajedno izgledalo bi kao da su oduvek bili u istoj jedinici.

nov_3777_1507379314

Aktivnost koju već treću godinu zaredom organizuju Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplavna odbrana Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičke snage OS Ruske Federacije imala je tri osnovna cilja. Prvi – „sadejstvo tokom izvršenja zajedničkih zadataka na uništavanju kopnenih objekata mešovitim posadama VKS OS Ruske Federacije i RV i PVO Vojske Srbije“. Zatim, „provera borbene osposobljenosti letačkog sastava i spremnosti za zajedničko izvršavanje borbenih zadataka“ i „unapređenje nivoa saradnje među članovima posada, dežurnim jedinicama i službama obezbeđenja“. Tema ovogodišnje letno taktičke vežbe BARS 2017 bila je „Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.
 
Piloti Migova 29 i helikoptera Mi-8 realizovali su složene letačke zadatke danju i noću u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima i realizovali su gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva na poligonu „Pagonovo“ nadomak Voronježa.

NOV_2560 Na ovogodišnjem BARS-u učesvovala je i grupa specijalaca iz sastava Vazdušno desantne vojske koji su uvežbavali anti-teroristička dejstva i akcije spasavanja i evakuacije ranjenika što je letačke zadatke naših i ruskih pilota helikoptera Mi-8 približilo realnim borbenim uslovima.

Izvor i fotografije: Ministarstvo odbrane