Visoka opasnost od požara

BEOGRAD – Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije danas je rečeno da je procena da će opasnost od požara u letnjim mesecima ići od visoke do ekstremno visoke i da se na osnovu tih procena radi i na angažovanju letelica srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu po potrebi.

Kako je rekao Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, imamo ograničene kapacitete kada je reč o gašenju požara iz vazduha, imamo dva helikoptera osposobljena za tako nešto i nekoliko aviona poljoprivredne avijacije.

Nis, sletanje Ruskog helikoptera K-32 za gasenje pozara sa posadom na Niski aerodrom Konstantin Veliki, pokrivanje

Marić je naveo da je izuzetno značajna ta procena zbog angažovanja letelica iz srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, te da je reč o dva K32 helikoptera i da eventualno dva aviona budu u režimu pripravnosti za dolazak u Srbiju.

On je rekao nije ideja da budu besposleni i nema šta da rade, objasnivši ujedno da su troškovi njihovog boravka daleko manji od šteta izazvanih požarima.

Na nama je da ovo leto dočekamo pripremljeni i reagujemo pravovremeno. Imamo 3.150 vatrogasaca plus Žandarmerija, Vojska Srbije…kazao je Marić.

Marić ukazao na potrebu procene rizika na nacionalnom nivou na kojoj se intenzivno radi i naveo da je u tom smislu na republičkom nivou dosta toga urađeno a da na lokalnom nivou sve ne ide željenom brzinom.
“Radićemo Plan rizika i to je strateški dokument koji u Srbiji jako dugo nismo imali”, rekao je Marić.

Načelnik je naglasio da se radi i na organizovanju i formiranju stručno operativnih timova u kojima bi bili najstručniji ljudi koji će se tom problematikom baviti i predlagati mere koje će dovesti do smanjivanja štete koja se dogodi svake godine.

Na sednici je usvojen Izveštaj o radu 2013. godine kao i plan rada 2014. godine u kojem težište aktivnosti okružnih štabova treba da bude na preventivi, a naloženo je i da se proveri koliko sirena radi.

 

 

Izvor: TANJUG