Vojska i policija nabavljaju devet novih helikoptera

Niš- Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključila su ugovor za kompanijom “Erbas helikopters” o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a.

“Kroz ovu nabavku, Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP-a Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd)”, navodi se u saopštenju.

exph-0118-47

 

Kako se dodaje, ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letelica.

Takođe je dogovorena i oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović” u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera “gazela”, i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije “Erbas helikopters”.

exph-0118-37

Ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika kompanija “Erbas helikopters” i “Erbas Grup”, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

 

Izvor: RTS