Vojska Srbije na aero-mitingu „Vršac 2014“

Na aero-mitingu „Vršac 2014“, organizovanom u okviru obeležavanja 60 godina Pilotske akademije SMATSA, učestvovalo je i deset letelica Vojske Srbije, čime su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, s ciljem svestranog unapređenja tradicionalno dobre saradnje sa Pilotskom akademijom Kontrole letenja, podržale proslavu jubileja i značajno doprinele atraktivnosti aero-mitinga.

Vazduhoplovci Vojske Srbije učestvovali su u statičkom i dinamičkom delu manifestacije, koja je, po lepom letnjem vremenu, privukla nekoliko hiljada gledalaca.

Aero-mitingu su, pored ostalih, prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić i komandant Vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak. Manifestaciju je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je istakla ugled vršačke Pilotske akademije u svetu.

10593037_912731445408144_6746580937598971158_n

Diploma Pilotske akademije SMATSA cenjena je u celom svetu. U vršačkoj Pilotskoj akademiji pilotski zanat savladalo je 2200 pilota koji su vozili avione pod zastavama više od 30 zemalja sveta. Od 1912. godine do danas ova akademija je postala rasadnik pilota koji su potvrdili ugled i kvalitet kadrova školovanih u Srbiji, rekla je Zorana Mihajlović, pozdravljajući učesnike aero-mitinga.
Ocenjujući učešće pripadnika Vojske Srbije na manifestaciji kojom je obeleženo šest decenija Pilotske akademije, ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao da saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Pilotskom akademijom predstavlja potrebu vremena u kome živimo.

– Ministarstvo odbrane je pomoglo organizaciju ovog mitinga u cilju produbljivanja saradnje sa Pilotskom akademijom SMATSA. Srbija više nema prostora da duplira svoje kapacitete. Zato su nam ovakve akademije i škole veoma bitne. Prošle godine su četiri naša pilota ovde završila svoju obuku. Zajednički rad u kontroli neba nad Srbijom, naš u vojnom i Smatsin u civilnom delu, jeste dobar primer saradnje koja znači obostranu korist.

IMG_6818

U akrobatskom programu Vojska Srbije je predstavila avion „lastu“ i helikopter „gazelu“, četiri „supergaleba G-4“ demonstrirala su vazdušnu borbu, dok su iz aviona An-26 grupni padobranski skok izveli pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske i članice „Udruženja žena-letača Srbije“. Na samom početku aero-mitinga padobranci su iskočili i iz helikoptera „gazela“. U statičkom delu aero-mitinga, posetioci su mogli da vide i bespilotne letelice „vrabac“ i „pegaz“.

Osim Vojske Srbije, u dinamičkom, akrobatskom, delu programa nastupili su vazduhoplovi privredne avijacije, Vazduhoplovnog saveza Srbije, Pilotske akademije i ultralake letelice brojnih aero-klubova i privatnika, zaljubljenika u slobodnu plovidbu nebeskim prostranstvom.

 

 

Izvor: Vojska Srbije