Vučić najavio nabavku novih lovaca MiG-29M2 iz Rusije

Beograd – Prilikom obraćanja medijima povodom primopredaje dva nova helikoptera Mi-17V-5, mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić u svom uvodnom izlaganju pomenuo je i nabavku novih lovaca MiG-29M2.

MiG-29 M2

– Posle 36 godina dobili smo nove helikoptere. Snažnija srpska ekonomija moći će da jača srpsku vojsku i to je ono što će biti trend u narednom periodu.

Što se lovačke avijacije tiče, tu nam je kritična situacija i tu ćemo u narednom periodu popravljati stvari. Mislim da ćemo već u budžetu za 2017. godinu imati značajnija sredstva za lovačku avijaciju. Uglavnom je reč o MiG-ovima 29 M2. Verujem da ćemo to, uz još neke naše zahteve i molbe koje smo uputili našim ruskim kolegama i prijateljima, moći.

Ministar Đorđević je pisao ministru Šojguu i dobili smo određene ohrabrujuće odgovore, ali o tome sada ne bih govorio dok ne dobijemo zvanični odgovor ruske strane do kraja juna. – rekao je Vučić na početku svog obraćanja medijima.

MiG-29 M2

Usledila su pitanja novinara, koliko je namera o kupovini ozbiljna i koliko je aranžman sa MMF-om ograničavajući faktor:

– Mogu da Vam kažem da smo mnogo puta govorili (o nabavci lovaca) i zato neću sada da ponavljam priče, ali mi to sada moramo da uradimo, u protivnom nećemo biti u stanju upravo zbog isteka resursa na našim MiG-ovima da patroliramo našim nebom i policijski da ga obezbeđujemo. Čekamo odgovor ruske strane, tada ću više moći da kažem.

Što se MMF-a tiče nemojte za njega da brinete. Nama je važno da budemo u budžetskim i fiskalnim okvirima kakve smo dogovorili sa njima. To zavisi od naših rezultata. I zato mislim da je bilo dobro što, na primer lovce, nismo u prethodnom periodu nabavljali.

Sada ovo moramo. Ako smem to po prvi put da kažem – sada je realno da o tome razmišljamo.

Novi MiG-29 je otprilike 45 miliona evra, pritom bez oružija, bez raketa R-77. Svaka od tih raketa vam je više od milion evra. Da biste opremili jedan MiG nije vam dovoljno samo četiri rakete, morate da imate i drugo naoružanje. MiG sa minimalnim naoružanjem je 65 miliona evra.To je ogroman novac za nas. Ako nabavljate 2,3 ili 4 onda dođe na 250-260 miliona evra. Mi to sad i moramo i želimo i nadam se da ćemo naići na razumevanje i u samoj Vladi. Ali ćemo sa druge strane na nekim stvarima morati i da uštedimo. – rekao je Vučić i nagovestio strateške želje zanavljanja kapaciteta RV i PVO:

– Što se tiče borbene avijacije, tu je nešto bolja situacija nego kod helikoptera. Što se tiče Orla, Galeba i Gazele, tu naravno imamo problema sa rezervnim delovima, sa ubojnim sredstvima, ali to ćemo težiti da popravljamo.

Što se tiče protivvazdušne odbrane i radarskih sistema, moraćemo da nabavimo takozvane trodimenzionalne radare i da vidimo da unapredimo i usavršimo našu protivvazdušnu odbranu raketama srednjeg dometa i verujem da ćemo za sve to imati snage u naredne tri godine.

Nama ističu resursi na lovačkoj avijaciji 2018. i 2019. godine, pa ćemo tu morati da krenemo i u remont i u produženje roka trajanja, tako da verujem da ćemo i za to naći dovoljno finansijskih sredstava. – završio je Vučić.

 

MiG-29 M2

Ruski vojni portal BMPD preneo je da su u toku razgovori o nabavci lovaca između ruske i srpske strane.
Na stolu su dve opcije – jedna je nabavka 4 nova lovca MiG-29M2 u 2017. + remont i modernizacija postojeća 4 MiG-29 (tri jednoseda 9-12 i jedan dvosed 9-51) koja poseduje RViPVO Vojske Srbije, dok je druga opcija nabavka 6-12 polovnih MiG-29, verovatno 9-12 i 9-51, koji bi bili modernizovani na standard SMT.

U priči je i nabavka raketa R-73E, kao i raketa srednjeg dometa R-77, dok je naoružanje vazduh-zemlja u drugom planu.

izvor: Tango Six/BMPD
foto: Dimitrije Ostojić