Zagrebački aerodrom od sutra u štrajku

ZAGREB – Zbog štrajka zaposlenih od sutra pa sve do petka u ponoć zagrebački aerodrom će biti u štrajku, a u prvoj fazi to znači da će biti obustavljen sav komercijalni saobraćaj, objavili su danas predstavnici koordinacije četiri sindikata aerodruma.

Kako su preneli zagrebački mediji, komercijalni letovi neće biti preusmeravani na druge aerodrome, a funkcionisaće samo posebni letovi – medicinski, Hrvatskog ratnog vazuhoplovstva i Vlade Hrvatske.
Organizatori očekuju da će se štrajku odazvati više od 90 odsto zaposlenih.

23334_135601566454107_111729525507978_389161_7026241_n

 

Razlog štrajka je nesprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, koji utvrđuje obveze poslodavca pre i posle primopredaje preduzeća koncesionaru – francuskom ZAIC-u, koji sprovodi Ugovor o koncesiji aerodroma – Zračne luke Zagreb (ZLZ), istaknuto je na konferenciji za novinare predstavnika koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Dujić je pojasnio da će nova kompanija Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) osnovati šest firmi ćerki u vlasništvu koncesionara s minimalnim kapitalom i “sumnjivim izvorima finansiranja”, pa radnici opravdano strahuju za svoju sudbinu nakon preuzimanja ZLZ-a.

Zaposleni, rekako je Dujić, strahuju da bi mogli ostati na ulici i pasti na teret države.
Radi se o scenariju mnogo puta već viđenom u Hrvatskoj, pa želimo da sprečimo štetu pre nego što ona bude napravljena, upozorio je.

Hrvatska avio kompanija “Kroacija erlajnz” saopštila je danas da će zbog štrajka zaposlenih na aerodromu Zagreb, njihovi avioni leteti prema izmenjenom redu letenja.