Одржана Меморијална 24. једриличарска регата „Зоран Радосављевић“

Меморијална 24. једриличарска регата „Зоран Радосављевић“ одржана је током викенда на регатним пољима на Савском језеру и реци Сави у Београду, традиционално уз подршку Министарства одбране и Војске Србије. „Зокијева регата“ одржава се у част пасионираног једриличара, мајора пилота Зорана Радосављевића, припадника елитне 127. ловачке авијацијске ескадриле РВ и ПВО Војске Југославије, који је херојски погинуо бранећи отаџбину током НАТО агресије 26. марта 1999.

Ове године учествовало је више од 100 једриличара. На Савском језеру такмичили су се најмлађи једриличари до 14 година у класи ОПТИМИСТ, док су се на реци Сави на регатном пољу између Аде Међице и Новог железничког моста такмичили искуснији једриличари у класама ИЛЦА4, ИЛЦА6, ИЛЦА7, „микро“ и „крсташ“.

На надметању у класи „микро“ учествовала је и екипа Министарства одбране и Војске Србије у саставу поручник фрегате Александар Јовановић, потпоручник Филип Радонић и кадеткиња Софија Виденовић, која је трку завршила као другопласирана.

Прво место у класи ОПТИМИСТ заузео је Владимир Вребалов из Једриличарског клуба Земун. Најбољи у ИЛЦА4 категорији је Реља Миловановић из Једриличарског клуба Гемаx. Прво место у ИЛЦА6 категорији освојила је Ангелина Сарачевић из Једриличарског клуба Земун, док је првопласирани у ИЛЦА7 Марко Петковић из Академског једриличарског клуба Београд. У „микро” класи прво место заузела је посада предвођена кормиларом Миодрагом Докмановићем из Једриличарског клуба Земун.

На овогодишњој регати учествовало је пет највећих једрењака у класи „крсташ“, а пехар најбољег понела је посада коју је предводио кормилар Стефан Yuill из Академског једриличарског клуба Београд.

Прва меморијална регата „Зоран Радосављевић“ одржана је у септембру 1999. године у Црној Гори, на иницијативу његових пријатеља који су са њим делили страст према једрењу. Од 2007. године регата се одржава у Београду.