Američki bombarderi blizu kineskih ostrva

Niš- Dva američka bombardera B-52 proletela su blizu ostrva u Južnom kineskom moru, na koja Kina polaže pravo, posle čega su dobili verbalno upozorenje kineske kontrole leta, saopštio je Pentagon.

Taj incident je usledio nedelju dana uoči posete američkog predsednika Baraka Obami Aziji, tokom koje će on na temu teritorijalnih sporova razgovarati sa regionalnim liderima, od kojih nekolicina polažu pravo na resursima bogato područje Južnog kineskog mora, prenela je agencija AFP.

Display of might

“Dva aviona B-52 su 8. i 9. novembra poleteli i vratili se u Guam, a tokom te rutinske misije su oni u međunarodnim vodama, u blizini ostrva Spretli u Južnom kineskom moru, dvaput verbalno upozoreni od strane kineske kontrole leta, iako se nijednom nisu približili bilo kojem ostrvu na razdaljini manjoj od 15 nautičkih milja”, izjavio je portparol Pentagona Bil Urban.

Dodao je da su oba bombardera nastavila svoju misiju bez incidenta, kao i da su u svakom trenutku funkcionisali potpuno u skladu sa međunarodnim pravom.

 

 

 

 

Izvor: RTS