Avion će obleteti Zemlju za 6 sati!

DALAS – Pravo iz naučne fantastike.
Inženjeri iz „Lokhid Martina“, globalne vazduhoplovne kompanije sa sedištem u saveznoj američkoj državi Teksas, prave revolucionarni model aviona koji će se kretati duplo brže nego njegov prethodnik i dosadašnji rekorder.

sr72_3650

Naslednik SR-71

Letelica s oznakom SR-72 naslednik je čuvenog špijunskog aviona SR-71 „blekbird“, a kretaće se brzinom od čak šest maha (šest puta brže od brzine zvuka). Iako je trenutno predviđena samo vojna upotreba novog vazduhoplova, mnogi stručnjaci tvrde da će uskoro biti moguć i prevoz putnika.

Novi SR-72 leteće brzinom i do 7.349 kilometara na sat, što je tri puta brže od „konkorda“. Da bi preleteo krug oko celog sveta, tehnološkom čudu biće potrebno samo šest sati na visini od 24 kilometara. Sin „blekbirda“, kako su ga nazvali, predstavljaće najrazvijenije oružje na svetu jer će biti prebrzo da bi ga protivničke snage oborile, a nijedna meta neće moći da mu promakne.

Problemi s kojima su se naučnici koji rade na SR-72 suočili bila je ogromna temperatura kojoj je šasija aviona, usled trenja vazduha pri velikoj brzini, izložena. Zbog toga će letelica biti konstruisana od kristala titanijuma i obmotana ugljeničnim vlaknima.

Konvencionalni motori aviona dostižu brzinu od samo 2,5 maha, a za veću brzinu koristi se takozvani skremdžet motor, koji usisava i povećava brzinu vazduha koji kroz njega prolazi. Problem je bio što je taj motor funkcionisao samo nakon dostizanja 3,5 maha, ali inženjeri iz „Lokhida“ premostili su taj jaz tako što su dizajnirali motor koji samostalno uspeva da ubrza avion do šest maha.

Proboj

Razvojem novog SR-72 napravljen je ogroman tehnološki proboj, zahvaljujući kojem će naučna fantastika uskoro postati stvarnost, pa će se u budućnosti nove letelice koristiti i za transport putnika.

– Taj avion će još više smanjiti svet. Još uvek ima mnogo nove tehnologije koja treba da se razvije, i moramo imati vladu i kompanije koje su spremne da istraže nove koncepte, kao i avio-kompanije koje su spremne da ih kupe – rekao je Filip Ačlajf, aeronautički inženjer sa salfordskog univerziteta.