Avioni Vojske Srbije danas nad Beogradom, Ljigom, Cerom…

BEOGRAD – Avioni Vojske Srbije danas će, povodom Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane – 24. decembra, od 11 do 13 sati nadleteti više gradova u Srbiji.

U čast obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, avioni će tokom leta obići sledeće gradove i lokacije: Obrenovac – Cer – Kolubara (Lazarevac) kao i Ljig- i spomenik Neznanog junaka na Avali.

Serbia Air Force

Vojni avioni nadletaće i Zemun, gde se nalazi spomenik pilotima 6. Lovačkog puka i poginulima u NATO agresiji, i Kruševac, navodi se u saopštenju.

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju svoj dan u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande.

U sastav komande ušli su svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva – Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo, za prvog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, dok se prvi vojni aerodrom nalazio u Trupalskom polju u blizini Niša.

Srbija je tada bila i jedna od pet država koja je, tokom opsade Skadra 1913. godine, upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima.

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je vid vojske koji objedinjuje rodove i službe čiji su organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima u vazdušnom prostoru i na zemlji.

Serbia Air Force

Kontrola vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije vazduhoplovnih snaga i sprečavanje iznenađenja, protivvazduhoplovna odbrana teritorije i vazduhoplovna vatrena podrška, spadaju u zadatke vojnog vazduhoplovstva.

Oni su zaduženi i za izviđanje iz vazdušnog prostora, prevoženje vazdušnim putem, učešće u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa i angažovanje u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji.

Uz avione “mig -29” i “mig -21”, vojno vazduhoplovstvo raspolaže između ostalog, helikopterima “gazela” , kao i “M-8” i “M-17” i avionima “orao”, “galeb”, “lasta”…

Komandat Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, čija komanda je smeštena u Zemunu je general major Ranko Živak.

U sastavu tog vida oružanih snaga su 204. vazduhoplovna brigada, 98. vazduhoplovna brigada, 250 raketna brigada, 210. bataljoin veze, 333. inžinjerijski bataljon, Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović”…

Povodom Dana Vazduhoplocstva i protivvazduhoplovne odbrane predsednik Tomislav Nikolić je odlikovao taj vid Vojske Srbije Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane.

Taj orden dodeljen je Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani i za naročite zasluge u unapređenju i održavanju operativnih sposobnosti u uslovima novih bezbednosnih izazova, saopštila je prošle sedmice preš služba predsednika.

 

 

Foto: Dimitrije Ostojić