“BAE Systems” razvija novu tehnologiju

Avioni, automobili i brodovi u budućnosti mogli bi da budu zaštićeni „pametnom kožom“,koja bi mogla da „oseti“ oštećenja i pregrevanja poputljudske kože.

Ovu tehnologiju trenutno razvija britanska kompanija “BAE Systems” koja namerava da je implementira na vojne avione, dok njenu primenu u budućnosti možemo da očekujemo i na drugim prevoznim sredstvima.

Bazirana je na desetinama hiljada mikro senzora sa kojima će avioni biti obloženi, a ti senzori mogli bi da mere brzinu vetra, temperaturu i pokrete, pa bi mnogo ranije mogli da otkriju potencijalne probleme sa avionima.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji kompanije će rešavati probleme sa avionima pre redovnog ciklusa održavanja, zbog čega bi letenje avionima trebalo da bude još sigurnije.

Senzori će biti mali poput čestica prašine i imaće vsopstvene izvore napajanja, a na avione bi mogli da ih nanose poput boje, prenosi Bi-Bi-Si.

6797AEBCDE8B218A70CB6C8E6BECB6

Na ideju o razvoju ovakvih senzora došla je naučnica zaposlena u ovoj kompaniji Lidia Hide gledajući mašinu za sušenje robe – naime, takve mašine imaju jednostavan senzor koji sprečava pregrevanje sušilice pa je ona odlučila da isproba da li mogu takvi jednostavni i mali senzori da zamene velike i skupe senzore kakvi se danas koriste.

Hiljade ovakvih senzora mogu da se koriste kao „pametna koža“ koja bi mogla da „oseti svet oko sebe“, a ako bi se slična tehnologija implementirala u automobile, to bi moglo da dovede do revolucije u servisiranju jer ne bi morali da čekamo da prođe određeni broj godina (ili kilometara) pre nego što pregledamo delove automobila, već bi nas ova tehnologija obavestila čim se pojave prve naznake problema.

Time bi mogle da se spreče brojne saobraćajne nezgode i da se samim tim spasu ljudski životi.