Crnomorska flota dobija najnovije lovce Su-30SM

Niš-  Mornarička avijacija Crnomorske flote će 2016. godine dobiti kontingent najnovijih višenamenskih lovaca Su-30SM, koji treba da zamene udarne bombardere Su-24, saopštio je vršilac dužnosti načelnika odeljenja za informisanje Crnomorske flote Nikolaj Voskresenski.

„U skladu sa planom modernizacije naoružanja Crnomorska flota 2016. dobija nove modele. Mornarička avijacija će dobiti još nekoliko aviona Su-30SM. Takođe će u januaru sledeće godine 20 crnomorskih pilota proći preobuku za upravljanje novim tipovima aviona”, izjavio je Voskresenski, a prenosi „Vzglяd”.

Prema njegovim rečima, trenutno se privodi kraju zamena starih modela avionima Su-30SM u sastavu jurišne eskadrile posebnog jurišnog avio-puka (radi se o 16 aviona) Crnomorske flote. Istovremeno se obnavlja arsenal sredstava za vazdušne napade koje mogu da primenjuju savremeni avioni.

537592

„Od početka godine piloti Mornaričke avijacije Crnomorske flote počeli su da lete na osam novih lovaca. Tokom različitih manevara Su-30SM je na Krimu vežbao gađanje nenavođenim raketama i bacanje bombi na različite vrste ciljeva i tako je dokazao svoju visoku efikasnost”, dodao je predstavnik Crnomorske flote RF.

.452932

Su-30SM je višenamenski supermanevarski lovački avion. To je nastavak porodice borbenih aviona tipa Su-30MK. Snabdeven je radarom sa faznom antenskom rešetkom, motorima sa promenljivim obrtnim vektorom i prednjim horizontalnim stabilizatorima. Može da primenjuje savremeno i perspektivno visokoprecizno naoružanje klase „vazduh-vazduh” i „vazduh-zemlja”. Mornarička avijacija ratnog vazduhoplovstva Rusije će do 2020. godine dobiti preko 50 lovaca Su-30SM.