Deset novih aviona za “Er Srbiju“

“Er Srbija” kupuje nove avione. Deset “Erbasovih” letelica nove generacije “A320neo” biće isporučeno od 2018. do 2020. godine, saopšteno je na vazduhoplovnoj izložbi u Dubaiju.

Deset “Erbasovih” letelica “A320neo”, koje je naručila “Er Srbija”, biće isporučeno od 2018. do 2020. godine, saopšteno je na vazduhoplovnoj izložbi u Dubaiju.

air-serbia-2

Cena aviona na tržištu premašuje milijardu dolara, ali pošto su naručeni kao deo velike narudžbine partnerske kompanije “Etihad” iz Abu Dabija, cena će biti niža.

Osim toga, kako je u ime Vlade Srbije, većinskog vlasnika “Er Srbije”, saopštio Siniša Mali, “Erbas” prihvata da se za plaćanje iskoristi i depozit, koji je još 1998. godine uplaćen za obnovu flote “Jata”, tadašnjeg nacionalnog avio-prevoznika.

Deset novih letelica treba da zameni avione koji se trenutno iznajmljuju, da bi se postepeno “penzionisali” svi postojeći avioni tipa “boing 737” koji lete četvrt veka.

Time se ispunjava i cilj novog rukovodstva da “Er Srbija” postane avio-kompanija svetske klase jer će, kako kaže generalni direktor Dane Kondić, biti prva u regionu koja ima ovu, najmoderniju flotu.

Oznaka “neo” pokazuje da je reč o letelicama sa novom opcijom motora koji troše manje goriva, jeftiniji su za održavanje, manje zagađuju vazduh i tiši su od starih modela.

Otkako je 2010. taj model predstavljen na tržištu, naručeno je bezmalo 2.500 letelica, što ga čini najprodavanijim avionom u istoriji moderne avijacije.

“Er Srbija” je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uskoro se otvaraju i linije za Banjaluku, Bukurešt, Ljubljanu i Prag.

Nove destinacije dodatak su na prethodnih 25, koliko je do sada u redovnom saobraćaju opsluživala nacionalna avio-kompanija.

“Er Srbija” planira da poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja i to između januara i aprila 2014. godine, uz reorganizaciju tekućeg reda letenja kako bi se optimizovale veze preko matičnog aerodroma u Beogradu.

Do juna 2014. godine “Er Srbija” će opsluživati 39 destinacija u 30 zemalja i ponuditi 73.000 sedišta na više od 670 letova nedeljno.

 

Izvor: TANJUG