Dva u jedan: Su-34

Glavni simbol obnove ruskih vojnovazdušnih snaga u 2013. postala je realizacija prvog ugovora za isporuku 32 najnovija frontovska bombardera Su-34 od strane kompanije „Suhoj“. Ovaj avion se smatra jednim od najoriginalnijih projekata u poslednje vreme, od onih koji su uvedeni u naoružanje ruskog Ratnog vazduhoplovstva.

NAPO-Su-34-Fullback-V.Kuzmin-0112-3S

Su-34 je hibrid lovca i bombardera. Sa uzletnom masom od skoro 50 tona, on sa podjednakom lakoćom može da izvodi akrobacije figurnog letenja, da služi kao lovac-presretač, a uz to da se bavi preciznim uništavanjem tačkastih ciljeva malih razmera, upravo kao podzvučni „kukuruznik“ (poljoprivredni avion).

Prva dva bombardera koštala su Ratno vazduhoplovstvo 1,8 milijardi rubalja (52 miliona dolara). Poređenja radi, Raketne jedinice strateške namene su u isto vreme kupile šest najnovijih interkontinentalnih balističkih raketa „Topolj-M“ za 5 milijardi rubalja (144 miliona dolara).

Bombarder odjednom može podići 8 tona bombi i raketa visoke preciznosti. Može da dejstvuje u svim vremenskim uslovima, u bilo koje doba dana. Oklopna zaštita kabine za posadu i vitalnih delova aviona omogućuje da Su-34 može izdržati teže pogotke u odnosu na ostale avione ove klase. A visoki potencijal modernizacije obezbeđuje mu rok službe od 30-35 godina. Vojska ukupno planira da u dogledno vreme dobije najmanje 120 ovakvih mašina.