Erbas razvija novi tip supersoničnog aviona “konkord”

Evropski proizvođač aviona Erbas (Airbus) odlučio je da ponovo, jedanaest godina posle obustavljanja proizvodnje, razvije novi model superosoničnog aviona, marke “konkord”, u partnerstvu s američkom grupacijom Erion (Aerion).

1411632894220_wps_1_CREATOR_gd_jpeg_v1_0_usin

Novi model, nazvan “erion AS2” prve probne letove trebalo bi da realizuje kroz pet godina, a plasman na tržište planiran je za 2021. godinu, piše švajcarski list “24 sata”.
Kako objašnjavaju u Erionu, ovaj supersonični model biće, u stvari, privatni avion koji prima samo osam do 10 putnika.

Supersonično britansko-francusko inženjerski poduhvat- “konkord”, u komercijalni promet ušao je 21. januara 1976. godine, a bio je deo flote avionskih kompanija Britiš ervejz i Er frans.

Povučen je iz saobraćaja oktobra 2003. godine, tri godine posle jedine avionske nesreće koju je doživeo za nepunih 25 godina. Jula 2000, odmah posle poletanja sa pariskog aerodroma srušio se i tom prilikom je poginulo 113 ljudi.

Analitičari tvrde da je ta nesreća zapečatila sudbinu “konkorda” koga su pratule kontroverze oko ekoloških posledica probijanja zvucnog zida, kao visoki izdaci održavanja i sve manji profit.