F-35B u italijanskom stilu

Prvi lovac F-35B koji je proizveden izvan SAD predstavljen je u Italiji. Reč je o kontroverznom avionu kompanije „Lokid Martin“ koji je često kritikovan zbog velikih troškova i problema tokom testiranja.

Defense Cuts F-35

Kodno ime aviona koji je proizveden i Italiji je BL-1 a prezentacija je održana u italijanskom gradu Kameri, navodi se u saopštenju „Lokid Martina”.

F-35B je varijanta aviona F-35 koji može vertikalno da sleće kao i da poleće sa veoma kratkih pista. Očekuje se da lovac ima prvi let u avgustu ove godine, a biće isporučen italijanskoj vojsci u novembru.

U Kameriju, gde se nalazi jedina proizvodna linija aviona F-35B izvan SAD, trebalo bi da bude proizvedeno 30 takvih aviona za italijanske snage. Očekuje se i proizvodnja 29 aviona F-35As za Holandiju.

635847379231164034-dfn-italy-f-35-camerijpg

„Italijanska industrija je učestvovala u dizajnu aviona F-35 kao i u proizvodnji mnogih delova“, rekao je Dag Vilhelm iz kompanije „Lokid Martin“.

Avion F-35 proizvode Sjedinjene Države u saradnji sa nekoliko zemalja i to je najskuplji vojni avion u istoriji. Očekuje se da bude glavna uzdanica na nebu mnogih američkih saveznika uključujući Veliku Britaniju, Izrael, Kanadu i Australiju.

Ipak, tokom testiranja pojavljivali su se mnogi problemi koji su usporavali proizvodnju. Zakazao je napredni softver koji bi trebalo da bude „mozak aviona“. Bilo je problema i sa radarom i sa povećanim rizikom povrede vrata pilota tokom katapultiranja.

Izvor: RT