F35 LAJTNING II-najskuplji i najambiciozniji program ikada

Niš- Ukupni troškovi F35 programa su porasli sa 233 milijardi dolara u 2001. godini na 391 milijardu, čineći ovo najskupljim i najambicioznijim programom ikada.

F35C-02

Pod vođstvom programa SAD za izgradnju F35 Lajtning II, najnaprednijeg stelt borca na svetu, sve više se dešavaju kašnjenja i probijanja budžeta pa je veoma moguće da će na kraju svet dobiti najvećeg “belog slona”.
F35 naplaćen je Ministarstvu odbrane SAD kao ključna tačka za definisanje pristupačne sledeće generacije sistema borbenih aviona za ratnu mornaricu, vazduhoplovstvo, saveznike…

Međutim, troškovi izgradnje, plus potreba da se napravi velika promena na motoru nakon požara prošle godine izazvalo je komentare koji sugerišu da se ova obećanja nikada neće ostvariti. Samo u Britaniji veliki stručnjaci tvrde da je sve to samo “šala”.

F35 je projekat devet partnerskih zemalja, SAD, Australija, Kanada, Danska, Italija, Holandija, Norveška, Turska i Velika Britanija. Dobavljači u svakoj zemlji prave komponente za F35, ne samo za avion u njihovoj zemlji, već za sve.

BF-1 Flight 42 on 18 March 2010. First VL. Graham Tomlinson is the pilot.

F35 trebali su da budu raspoređeni na nosačima Velike Britanije koji su trenutno u izgradnji, ali odlaganja znače da će brodovi ući u službu bez aviona. Velika Britanija trenutno ima tri aviona, koji su na testiranju u SAD, naručeno je još 5, a planira se kupovina još 10, što znači da će račun biti ogroman za 18 aviona.