Francuski “Mistral” na prvoj plovidbi

PARIZ – Drugi od dva francuska nosača helikoptera “Mistral” koji je pre četiri godine naručila Rusija, isplovio je danas na prvu plovidbu na otvorenom moru, javili su novinari francuske novinske agencije.

Nosač “Sevastopolj” izveli su, iz luke Sen Nazer u zapadnoj Francuskoj, remorkeri nešto posle 13 sati po lokalnom vremenu na planiranu petodnevnu probnu plovidbu, ali bez osoblja ruske mornarice, javlja AFP.

1-mistral-ship

Skoro završen “projektovan i komandni” ratni brod koji je teoretski najavljen za isporuku Rusiju u jesen 2015, prolazi kroz tehničko-verifikaciono ispitivanje na moru.

Agencije podsećaju da je Moskva naručila 2011. dva nosača helikoptera klase Mistral – “Vladivostok” i “Sevastopolj” ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra, s da bi jedan ratni brod trebalo da bude isporučen Rusiji u novembru 2014. i drugi u jesen 2015. godine.

To je trebalo da bude najveća prodaja naoružanja Rusiji iz jedne članice NATO, međutim do realizacije ugovora nije došlo jer je krajem novembra prošle godine zvanični Pariz saopštio da neće doći do isporuke nosača zbog sankcije koje je Zapad nametnuo Moskvi vezano za sukobe na istoku Ukrajine.