Gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu “Šabla” u Bugarskoj

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je danas na poligonu ”Šabla” nedaleko od Varne prisustvovala bojevim gađanjima ciljeva u vazdušnom prostoru koje su izveli pripadnici Vojske Srbije i Bugarske armije.


Visok nivo preciznosti i izvanredni pogoci naših pripadnika učinili su uspešnim i ovogodišnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“. Time je završeno sedmo gađanje koje pripadnici našeg Ratnog vazduhoplovstva i PVO izvode sa kolegama iz oružanih snaga Republike Bugarske. I ovoga puta i raketne jedinice za PVD i lovačka avijacija pokazale su odličnu osposobljenost posada i posluga.

Državni sekretar Starović i načelnik odbrane Bugarske armije admiral Emil Eftimov, u prisustvu komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića, čestitali su pripadnicima jedinica protivvazduhoplovne odbrane koji su danas realizovali gađanje.


Po povratku sa položaja, sa posadama, kao i sa rukovodiocima gađanja – načelnikom štaba u Komandi RV i PVO brigadnim generalom Gordanom Pavlovićem i komandantom 250. raketne brigade za PVD brigadnim generalom Tiosavom Jankovićem, razgovarali su o i njihovim utiscima i značaju iskustva koje se stiču na ovakvim gađanjima.

Po ciljevima u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, pripadnici 250. raketne brigade dejstvovali su iz raketnih sistema „neva“ i „kub“, a pripadnici 204. vazduhoplovne brigade raketama vazduh–vazduh iz aviona MiG-29.  


Današnjem gađanju prethodile su pripreme borbenih posluga jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na poligonu “Šabla” i pripadnika avijacijskih jedinica na aerodromu “Balčik”, a cilj ovih bojevih gađanja je unapređenje ukupne sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije i prilika za pripadnike ovih jedinica da se u praksi uvere u mogućnosti sredstava ratne tehnike u naoružanju Vojske Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije su po ciljevima u vazdušnom prostoru sa crnomorskog poligona “Šabla“ prvi put dejstvovali 2010. godine.

Završnom gađanju na poligonu “Šabla” prisustvovali su pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, ambasador Republike Srbije u Sofiji Željko Jović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Sofiji potpukovnik Željko Simić.